Caramel energierepen
met gepofte spelt en pecan noten
De zon komt al eens vaker piepen, de fiets wordt al eens sneller van stal gehaald, de ritjes worden weer wat langer en dus ook de nood voor energierijke voeding wordt groter. Daarom nog eens een receptje voor energierepen, al moet ik zeggen dat deze gewoon als tussendoortje ook vlot binnen gaan! Het is een luchtig reepje met een beetje een "chewy&sticky" bite maar wederom een leuke afwisseling! Ik heb ze gemaakt in 2 varianten. De gezondste zonder chocolade maar als we toch sporten mag het wel iets extra en dan zijn die met chocolade wel net dat tikkeltje lekkerder maar natuurlijk iets minder gezond (en minder praktisch in de achterzak). Het maken van deze reepjes is super eenvoudig maar het kan wel eens een plakboel worden als je niet oplet!
INGREDIËNTEN (voor een schaal van ongeveer 23 x 30 cm) :
- Gepofte spelt (150gr)
- Mais-mout siroop (170gr) → Deze vind je in de natuurwinkel maar je kan ook honing gebruiken
- Lichte bruine suiker (200gr)
- Pecan noten (100gr)
- Boter (120gr)
Indien je een chocolade laagje op de reepjes wil aanbrengen moet je ongeveer een 150-200gr chocolade tellen om alle reepjes van een laagje te voorzien.
BEREIDINGSWIJZE (30min):
- Voorzie de schaal van een antikleef papier of vet lichtjes in met wat boter.
- Hak de pecan noten in iets fijnere stukken.
- Doe de noten en de gepofte spelt in een grote kom.
- Smelt de boter en voeg hierbij de maissiroop en de suiker en roer rustig door mekaar.
- Laat dit mengsel rustig opwarmen en laat 1min goed doorkoken.
- Giet dit mengsel over de noten en de spelt en meng goed door mekaar! PAS OP want de caramel is gloeiend heet!
- Doe het mengsel in de schaal en duw goed aan zodat je repen vast genoeg worden.
- Laat afkoelen, ontvorm en snijd voorzichting in stukken. Het beste is om met een gekartelt mes rustig te snijden want als je te hard duwt duw je de repen uit mekaar. Als je ze even in de koelkastplaatst zijn ze iets vaster en gaat het snijden beter!
Indien je voor de chocolade laag gaat zijn er 2 opties. Je smelt de chocolade en giet deze over de afgekoelde "plaat" en laat de chocolade stollen. De 2de opties is de repen snijden en dan langs 1 kant soppen in de gesmolten chocolade en dan laten stollen. Als je niet kan wachten om te proeven zet je ze gewoon even in de frigo dan is de chocolade zo weer hard en kan je proeven.
Hopelijk heeft het jullie gesmaakt! Indien er vragen zijn bij het recept kan je deze altijd stellen via de verschillende media! Hier onderaan de blog of via mijn facebook of instagram pagina!
MACRO'S (indien je er 20 repen uithaalt (zonder chocolade)):
- Energie : 158kcal
- Koolhydraten : 18.5gr
- Eiwitten : 2gr
- Vetten : 8gr
Reacties
Een reactie posten