BISCUIT MET CREME AU BEURRE

Biscuit met crème au beurre

fondant chocolade en brésilienne


Een weekend vol gebak, het ene al wat gezonder dan het andere. Eerst mijn lekker gezonde haver appeltaartje en nu een bombastische biscuit met crème au beurre en ander lekkers. Natuurlijk moet de rode draad in een voedingspatroon gezond zijn en was het mijn bedoeling met deze blog om gezonde recepten te posten maar dit recept wil ik jullie niet ontnemen. Niemand eet altijd gezond en dat hoeft ook zeker niet er zijn gelegenheden waarbij je gewoon even moet genieten en de calorieën vergeten! Aan deze biscuit is wel wat werk maar dat is het zeker waard! Deze crème au beurre is echt super lekker en gemaakt volgens de regels van de kunst, hiervoor moet ik mijn vriendin Hanne bedanken die bakker is van opleiding en mij deze techniek heeft voorgedaan!

INGREDIËNTEN (Springvorm van 26cm) : 

Beslag:
  • Ei (6st)
  • Witte suiker (170gr)
  • Vanille suiker (10gr)
  • Zelfrijzende bloem (127gr)
  • Maïzena (42gr)
Crème au beurre:
  • Zachte boter (750gr)
  • Ei (2st)
  • Melk (375gr)
  • Witte suiker (375gr)
Afwerking:
  • Fondant schavelingen of hagelslag (120gr)
  • Brésilienne nootjes (100gr)

BEREIDINGSWIJZE :

Het maken van dit biscuit bestaat uit 4 delen. De eerste 2 onderdelen (compositie crème au beurre en de biscuit) moeten afkoelen voor je verder kan werken dus kan je deze best de avond voordien maken zodat je niet hoeft te stressen dat bepaalde zaken niet afgekoeld geraken.

Deel 1 (compositie crème au beurre) (15min)

  1. Weeg alle ingrediënten af.
  2. Voeg de suiker, eieren en 3 soeplepels van de melk samen in een kom en meng met een garde door mekaar.
  3. Breng de rest van de melk aan de kook in een pot en eens deze kookt giet je nog 1/3de van de melk bij het suikermengsel en meng goed door mekaar.
  4. Zet de melk terug op een LAAG vuur en giet het suiker mengsel terug bij de melk. Het is heel belangrijk dat dit mengsel niet meer kookt en dat je erin blijft roeren. Laat het mengsel stilletjes terug opwarmen tot 85°C (deze kan je meten met een kookthermometer).
  5. Eens het mengsel 85°C bereikt heeft giet je het in een andere kom en dek je het af met een stukje vershoudfolie. Belangrijk is dat je de folie tot op het vloeistofoppervlak legt zodat er zich geen "pelletje" kan vormen. 
  6. Laat dit mengsel liefst gedurende een nachtje volledig afkoelen op het aanrecht.

Deel 2 (biscuit bakken) (1h) :
  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker luchtig gedurende minstens 10 minuten. (Het is lang genoeg geklopt als je een lijntje erop kan trekken zonder dat dit meteen weer in mekaar loopt)
  3. Zeef nu met beetjes de bloem en maïzena op het mengsel en spatel dit er telkens voorzichtig onder want we willen niet dat alle lucht die we erin geklopt hebben eruit gaat.
  4. Plaats het deeg in een springvorm van 26cm diameter. Voorzie deze aan de onderkant van een bakpapiertje en vet/bebloem de randen.
  5. Bak de biscuit af in het midden van de oven in ongeveer 35-40min. Let wel even goed op want elke oven is anders! Je kan controleren of hij klaar is door erin te prikken en als hij droog is vanbinnen is hij klaar.
  6. Eens de biscuit klaar is laat je hem even afkoelen, ontvorm je hem en dan kan deze ook een nachtje afkoelen op een rooster.

Deel 3 (crème au beurre afwerken) (15min) :
  1. Maak de boter zacht. Dit kan je doen door deze los de kloppen met een mixer met deeghaken. ( Je kan het proces een beetje versnellen door een beetje bij te warmen met een brandertje of zelfs een haardroger is een optie maar indien je extra warmte toevoegd moet je goed opletten dat de boter niet smelt!!)
  2. Eens de boter zacht is neem je de gewone mixer haken en voeg je stapsgewijs beetjes van de compositie bij de boter. Nu komt er wel een beetje gevoel bij kijken je moet zelf even kijken, proeven wanneer de boterroom de juiste textuur en zoetigheid heeft en eens je hiermee tevreden bent stop je met het toevoegen van de compositie.


Deel 4 (afwerking) (30min) :

  1. Snijd de biscuit in lagen. Ik gebruikte 3 lagen. (Je kan eventueel 2 x een beslag bakken zo kan je echt een groot bombastisch biscuit maken)
  2. Begin met het opbouwen van de biscuit. Smeer tussen de lagen een mooie laag crème au beurre.
  3. Smeer de randen en de bovenkant af met de crème au beurre.
  4. En dan nu het prutswerk. Doe de schavelingen op een groot bord en neem de biscuit op je hand net zoals een ober een dienblad draagt. Neem nu telkens een beetje van de schavelingen en duw deze op de zijkant van de biscuit, draai de biscuit in enkele keren voorzichtig op je hand zodat je aan elke kant goed aankan. Eens je rond bent plaats je de biscuit op de plaat waarop je hem wilt serveren.
  5. Nu kan je de bovenkant afwerken om de nootjes in mooie cirkels te decoreren kan je gebruik maken van een kommetje en een glas zoals getoond in de foto's. Indien je wat overweg kan met een spuitzak kan je tussen de cirkels nootjes nog enkele mooie rozetjes crème au beurre spuiten.
  6. Zo is de biscuit klaar om indruk te maken op je gasten!!


Hopelijk heeft het jullie gesmaakt! Indien er vragen zijn bij het recept kan je deze altijd stellen via de verschillende media! Hier onderaan de blog of via mijn facebook of instagram pagina!

MACRO'S:

Vergeet de caloriën en geniet van het moment!!

Reacties